Zomer- en winterbanden bij Autobedrijf Ceulen & Ko*

Waarom winterbanden?

Winterbanden bieden meer veiligheid op de weg tijdens winterse omstandigheden. Maar waarin verschilt een winterband van een zomerband? Een winterband heeft een andere rubbersamenstelling dan een zomerband. De samenstelling is aangepast aan de weersomstandigheden. Wanneer de temperatuur daalt, wordt rubber namelijk harder. De aangepaste rubbersamenstelling van een winterband blijft flexibel tijdens winterse omstandigheden. Hierdoor profiteert u van een betere grip, comfortabeler weggedrag en optimale veiligheid.
Ook het profiel van de winterband verschilt ten opzichte van de zomerband. Het profiel is voorzien van ‘lamellen’. Tijdens het rollen van de band vervormt het profiel en grijpen de lamellen zich vast op het wegdek.

winterband-zomerband-all-season van Autobedrijf Ceulen&Ko

Voorbeeld autobanden

Wanneer zijn winterbanden verstandig?

Een winterband is speciaal ontworpen om onder winterse omstandigheden goed te kunnen presteren. Ook tijdens een sneeuwloze winter is het goed om met winterbanden te rijden. Vanaf temperaturen van minder dan + 7 graden C wordt het verschil in wegligging en remweg met zomerbanden duidelijk merkbaar. In de sneeuw is de remweg met winterbanden al gauw zo'n 40% korter.

Een simpele remproef bij 50 km/uur laat zien wat het effect van winterbanden is:

  • Op een droge weg is de remweg voor een gemiddelde auto zo'n 12 meter;
    op een natte weg 14 tot 15 meter.
  • Op een besneeuwde weg is de remweg voor een auto met winterbanden 30 meter;
    dezelfde auto op zomerbanden heeft 60 (!) meter nodig.

Een alternatief voor de winterband is de vierseizoenenband (all seasonband) die het hele jaar onder de auto kan. Met deze banden heb je eerder sneeuwkettingen nodig dan met winterbanden. Bovendien blijft het een compromis; de vierseizoenenband blinkt nergens in uit. Het hele jaar door met winterbanden rijden is niet aan te raden. De remweg van deze banden neemt aanzienlijk toe bij hogere temperaturen.

Zijn winterbanden verplicht?

In Duitsland en een tal van andere landen ben je tegenwoordig verplicht om onder winterse omstandigheden met winterbanden te rijden. Zie de afbeelingen hieronder voor een helder overzicht.

Winterbanden profiel

Autobanden hebben een wettelijke minimale profieldiepte van 1,6 mm. Wij raden aan om zomerbanden te vervangen bij een profieldiepte van 2 mm. Bij winterbanden raden wij aan om de banden zelfs al te verwisselen bij een profieldiepte van 4 mm. Winterbanden verliezen namelijk hun winterse eigenschappen onder de 4 mm. Dit maakt de banden een stuk minder betrouwbaar en daarmee ook minder veilig. Om deze redenen is het verstandig om naast de bandenspanning ook regelmatig de profieldiepte van je banden te meten. Is het profiel van jouw autobanden onder het wettelijke minimum? Of wil je het laten opmenten. Kom dan langs of maak een afspraak.

Voordeel bij Autobedrijf Ceulen & Ko

  • U krijgt altijd korting op de adviesprijs oplopend tot 50%
  • Gratis monteren bij aankoop van nieuwe band
  • Gratis ballanceren bij aankoop van nieuwe band
  • Opslag van uw banden in overleg mogelijk voor slecht €15,- ex btw p.½j.
winterband-zomerband-all-season van Autobedrijf Ceulen&Ko

Profieldiepte meten

Zoekt u nieuwe banden voor uw auto? Bij ons krijgt u altijd voordeel. Neem nu contact met ons op dmv telefoon 050-3144173 of vraag online een werkplaats afspraak aan.